Guide till Mala armband och halsband

Mala-armband och -halsband är populära i butiker och på internet. De har blivit ett modeobjekt och vi ser dem nu runt halsen och handlederna på många människor. 

Men är alla dessa pärlhalsband verkligen Malas? 

Hur kan du känna igen ett äkta Mala-halsband? 

Vilka pärlor måste användas på ett Mala-armband?

Många frågor dyker upp och det är inte alltid lätt att hitta lämpliga svar… Tills nu! 

I den här artikeln ska vi försöka förklara allt som finns att veta om dessa buddhistiskt inspirerade armband och halsband, som har blivit meditations-, välbefinnande- och modeartiklar under 2000-talet.

Vad är en Mala?

Ursprungligen är en Mala en typ av rosenkrans, det vill säga en serie pärlor på ett slutet snöre, som används för att recitera en rad böner. 

Mala består av 108 identiska rörliga pärlor och en fast pärla vid knuten. Den sistnämnda, som kallas stupa, sumeru, bindu, guru-perla, moderpärla eller huvudpärla, skiljer sig åt både i fråga om färg, storlek och valt material. Dess roll är att markera både början och slutet, så att vi kan räkna till 108.

Mala halsband

Den består normalt av 109 pärlor (108 + 1 guru-pärla), men vissa modeller har lagt till 3 räknepärlor. Dessa skiljer sig från andra pärlor och placeras alltid efter den 27:e, 54:e och 81:a pärlan. En cykel på 108 kan delas upp i fyra partier på 27, vilket minskar risken för fel avsevärt, därav namnet räknepärla. 

Malahalsbanden i denna kategori har därför totalt 112 pärlor:

  • 108 normala pärlor
  • 1 guru-pärla.
  • 3 räknepärlor.

Mala armband

Mala-armbandet är ursprungligen ett halsband med 108 pärlor som lindas runt handleden flera gånger. Det var dock ganska långt och därför inte särskilt praktiskt… Med tiden dök kortare Malas upp – från 54 till 27 pärlor – som tros ha burits på armen.

Antalet pärlor minskades återigen, och idag ser vi ofta Mala-armband med endast 9 eller 18 pärlor, det viktiga är att det är en multipel av 9.

Japamalas historia

Det finns ingen tydlig hänvisning till hur Mala skapades, men gamla texter bekräftar att den har sitt ursprung i Indien och spreds till Kina genom buddhismen. 

Malas ursprung

De första tydliga hänvisningarna till Mala som ett bönekomplement daterar sig till 400-talet. Det nämns i en helig text där Buddha avslöjar hur man tillverkar och använder en Mala, men också på en skulptur från samma period, där Mala-halsbandet hålls i handen och inte runt halsen. 

Det finns dock ett antal äldre referenser till dessa pärlhalsband, vilket får oss att tro att mala är mer än 3 000 år gammal, men dessa referenser kritiseras ibland av vissa historiker. 

Vad det än är så råder det ingen tvekan om att termen ”Mala” kommer från sanskritordet som betyder ”meditationskrans”, och den användes för meditativ bön som kallas ”Japa”. Det är härifrån som namnet ”Japamala” kommer, som mycket ofta används för att beskriva dessa halsband.

Mala’s utveckling

Malahalsbandet användes ursprungligen av hinduiska och buddhistiska munkar under böner, men har snabbt blivit ett meditationsverktyg, eftersom upprepningen av ett mantra är idealisk för att rensa sinnet och komma in i ett tillstånd av intensivt medvetande.

Tvärtemot vad vi kanske tror är Mala inte ett nytt fenomen som modeobjekt. Från och med 1200-talet blev halsband ett sätt att visa social status, och det var vanligt att malas fanns i rika och varierande material. 

Det var faktiskt runt den här perioden som sällsynta malas av trä dök upp, liksom de som var gjorda av ädelstenar, medan de tidigare ofta var gjorda av frön eller ben.

Det är troligt att Mala som ett energibärande föremål som används för att avvärja onda andar och bota olika sjukdomar började användas i Kina runt 1600-talet. 

Betydelsen av Mala halsband

De 108 Mala-pärlorna är inte en ren slump. Detta nummer har faktiskt en stark symbolik inom buddhismen och hinduismen:

  • De 108 lidelserna (kleshas) inom buddhismen.
  • De 108 känslorna (36 kopplade till det förflutna, 36 till nuet och 36 till framtiden) i buddhistisk tro.
  • De 108 prövningar som Buddha ställdes inför.
  • De 108 synderna och 108 dygderna, återigen enligt buddhismen.
  • Hinduismens 108 heliga texter (Upanishads).
  • De 108 namnen på vissa hinduiska gudomligheter.
  • De 108 energilinjerna som bildar hjärtchakrat.
  • De 108 yogaställningarna
  • De 108 Tai Chi-rörelserna

Listan skulle kunna fortsätta om vi tog hänsyn till siffrorna 1, 0 och 8 separat (mycket symboliska inom hinduismen), eller siffrorna 9, 27 och 54.

Dessutom har gurupärlan, den 109:e pärlan, också en djup betydelse. Den representerar den mästare som för sin kunskap vidare till en lärjunge, som i sin tur återvänder till sin mästare när deras initiationsresa är avslutad. 

På samma sätt är Tassel, eller pompon, placerad efter huvudmarmorn, där snöret möts och slutar, och är en representation av föreningen mellan den som håller Mala och den gudomliga världen. 

Slutligen knyts varje pärla separat på mallen, vilket stärker halsbandet och även gör att kulorna är perfekt fördelade så att de kan användas effektivt under Japa. Detta är en av de många skillnaderna mellan en Mala och ett enkelt ”pärlhalsband”. 

Mala använder

Det finns så många sätt att använda en Mala, eftersom det finns människor som äger ett halsband eller ett armband… 

Det finns inget ”rätt” eller ”fel” sätt att bära ett Mala-armband eller halsband. Alla är fria att njuta av dem som de vill, enligt sina behov, övertygelser och mål. 

Följande exempel är inte recept som ska följas till punkt och pricka, utan exempel som du kan hämta inspiration från. 

Mala och religion

Mantran måste upprepas flera hundra gånger och det är lätt att snabbt tappa räkningen. De 108 pärlorna fungerar som en räknare: börja från guru-pärlan och flytta en pärla mellan fingrarna vid varje upprepning. När vi kommer till huvudpärlan kan vi vara säkra på att mantrat har upprepats 100 gånger!

Den uppenbara frågan är: varför 108 pärlor, om mantrat ”bara” måste upprepas 100 gånger? 

Svaret är enkelt. De åtta extra pärlorna är en försiktighetsåtgärd för att ta hänsyn till eventuella handhavandefel eller en felaktigt reciterad bön. När vi avslutar en Mala kan vi vara säkra på att minst de 100 nödvändiga mantran har reciterats, kanske lite mer, men aldrig mindre.

Mala och meditation

Den repetitiva aspekten av att recitera mantran med hjälp av en mala är idealisk för att komma in i ett meditativt tillstånd. I dag är det återigen många munkar som använder dem för att rensa sina sinnen och fokusera all sin uppmärksamhet på pärlorna som passerar genom fingrarna.

Vissa yoga- och tai chi-entusiaster använder den också som en fast punkt som blicken återkommer till för att omorientera sig och fokusera på nytt. 

Mala och stenterapi

Mala-armbandet är en stor klassiker inom stenterapi idag, men kopplingen är ofta mindre direkt än den verkar. I själva verket är det framför allt stenarnas kraft som spelar in, och Mala-armbandet är då bara ett stöd för pärlor av olika material. 

Mala-halsbandet kan naturligtvis kombineras perfekt med stenterapi, men det är också ett användningsområde där vi hittar många ”pärlhalsband” som inte är riktiga Malas: antal felaktiga pärlor, olika pärlor mellan dem, kulor som inte knyts separat…

Mala och mode

Om modet följde regler skulle vi veta det! Här finns det inga sedvänjor eller kostymer, det viktiga är att du känner dig bra och att du bär ditt halsband eller armband med stolthet.

Men, lite som i föregående punkt, är detta en bransch där vi kan hitta ett antal förfalskningar, med olika pärlor eller i felaktiga mängder, dåligt knutna, utan tofs… 

Å andra sidan är det också här som vi hittar de mest intressanta innovationerna. En av dem är multipliceringen av räknepärlor. Dessa ligger väl till efter 27, 54 och 81 standardkulor, men de kan ha en annan form och utformning. Det kan ganska ofta hända att det finns 3 eller 5 i stället för en, vilket markerar en större separation, och mer estetiskt, utan att förlora målet ur sikte som är att dela upp pärlorna i grupper om 27.

Att välja ditt Mala halsband

När du väljer ditt Mala-halsband finns det tre punkter som du bör vara uppmärksam på. I övrigt är det en fråga om personlig smak, både när det gäller material och estetik.

Antalet pärlor

Ett malahalsband måste ha 108 identiska pärlor och en guru-pärla av olika färg och storlek. Du kan också ha tre räknepärlor som ligger efter den 27:e, 54:e och 81:a normala pärlan. Dessa räknepärlor kan vara flera, särskilt när det gäller mode, men måste utgöra en uppsättning. 

Mala-armband är ofta kortare, men måste också följa vissa regler när det gäller antalet standardpärlor. Detta kan vara 54, 27, 18 eller 9. Dessutom kan armbandet ha en guru-pärla, men detta är inte obligatoriskt. Å andra sidan är det sällsynt att hitta räknepärlor.

Stilen på pärlor

Om det inte finns några regler för material, färg, storlek eller form är det viktigt att åtminstone alla standardpärlor är identiska. Detta är ofta något som offras till förmån för estetik, men konceptet med Mala-halsbandet är att ha 108 identiska pärlor, som kan föras över med fingrarna upprepade gånger och utan att distraheras. 

Om varje pärla är annorlunda att röra vid, antingen genom storlek eller material, kan den förlora vårt intresse. 

Pärlsträng

Vi kan inte säga det nog, men på en riktig Mantra är varje pärla knuten separat på sladden. De håller sig på avstånd och kan användas mycket lättare under meditationssessioner.

En annan fördel är att om halsbandet går sönder förlorar du inte alla pärlor och de faller inte högt överallt och sprids över hela vardagsrumsgolvet…

Skötsel av ditt Mala-armband

Det här är en fråga som dyker upp ofta: hur tar jag hand om mitt Mala-halsband? 

Svaret är generellt sett en besvikelse… det finns inget mirakelrecept… Det är klart att det är bättre att undvika att utsätta den för extrema temperaturer (varmt eller kallt), eller att utsätta den för våldsamma eller upprepade stötar, men bortsett från det finns det inget särskilt som behöver göras.

En Mala är inte odödlig, och en dag kommer den att gå sönder. Det är dock inte alls en dålig nyhet: tron säger att en mala går sönder när den har fullbordat sitt arbete och ägaren har passerat ett visst skede i livet.

Det enda undantaget är Malas som används i stenterapi, där stenarna ibland behöver laddas med energi. Enligt praxis måste de då lämnas i solen, i vatten eller på någon annan lämplig plats.

Det sista ordet

Mala-halsbandet och dess lillebror Mala-armbandet är extraordinära föremål. De är fulla av historia och symbolik, men de är också modeaccessoarer eller verktyg för meditation och vård.

Det fina med Mala är att den inte är begränsad till någon strikt form, vilket gör att alla kan njuta av den enligt sina önskemål. En orientalisk andlig entusiast eller ett modeoffer, alla har en bra anledning att bära ett Mala-halsband! 

Nu när du har lärt dig att känna igen en förfalskning och förstått att det inte är någon idé att lyssna på dem som låtsas veta det enda sättet att använda en Mala på rätt sätt, är allt du behöver göra att roa dig. 

Oavsett om du köper ett halsband eller gör det själv är Mala-halsbandet framför allt tänkt att hjälpa dig att må bättre.

Lämna ett svar